Delicious LinkedIn Facebook Twitter RSS Feed

Tukar Nama Geran (motorsikal)



Salam...

Nak share info pasal tukar nama atas geran (motorsikal). Tadi adalah kol JPJ Melaka (06-2328607) tanya pasal nak tukar nama ni.. Adalah sorang mamat ni angkat phone.. Pastuh die passing kat sorang awek ni (ekekekkekeke :D) nama die Juliana, tak tau lah Cik or Puan tap sore mcm muda lagi.

Hahh.. abaikan dlu si Juliana ni... Cara nak tukar nama tuh, ada 2 situasi.

Situasi 1: ketidakhadiran salah seorang penama (tak kisah lah penama lama atau penama baru).

a)Kene amik borang kat JPJ Melaka tuh.

b)Setelkan fotostat IC kedua2 penama tuh.. tak silap kene sahkan ape lagi.. cara2 nak sahkan ada tulis dalam borang tu.

c)dah siap borang sume, boleh dah p kat JPJ, klau melaka gi trus tingkat atas g kaunter 33 amek no. then setel...

d) PERHATIAN: Sebelum nak tukar nama tuh, kene setelkan pasal insuran.. kene buat nama penama baru tuh atas insuran barulah boleh tukar nama. Kalau selagi tak tukar nama kat insuran tu selagi tuh tak leh...(info Juliana ni, pasan gak die kat kaunter JPJ tadi ;p)

Kalau insuran ada lebih baki bulan2 lagi... leh transfer nama je senang..

Situasi 2: Kedua2 penama lama/baru ada

a) Syarat utama tetap sama.. yg pasal insuran tu.. kene buat nama penama baru atas insuran...

b) Bezanya, tak perlu nak kalut pasal pengesahan IC suma ni..

c) Saya tadi senang je, g kat kedai motor ni.. die setelkan sume psal borang tuh.. psal alang2 nak setel pasal insuran.. so, sampai JPJ terus ulur borang je.

Bayaran tukar nama ni RM3.00 buat masa tadilah.. tak tau lak kalau depa nak naikkan or nak kasi free je... kui3~

Jadinya, apa yg penting sebelum nak tukar nama ni... kene setelkan insuran,

*tak taulah kalau tmpat lain, lain cara lak...

7 comments:

Prettywrite said...

Tq..saya cari info ni sebab bli mtor 2nd tak tukar2 lagi nama..huhu

ozcas said...

welcome frenn

ErwanBlog.com said...

klu nak setel pasal insuran tu kena g mane ek? cari ejen insuran ke?

ozcas said...

A`ah.. klau nak setel insuran.. g ejen mudah.. nanti dia uruskan semua.. dan macam biasa ada caj.. ekeke.. yg ni sy guna pacific orient

farish said...

Boleh ke tukar nama dari insurance owner lama ke owner baru?? Minta kepastian??

Steady Group Network Enterprise Authorised Service Centre for Gesundheit Laboratories And Pharmaceutical Sdn Bhd said...

Kena check puspakaom ke motor second...?

azri said...

Boleh tukar insuran owner lama ke owner baru.

Masa saya buat tidak perlu check puspakom. Tapi dlm thn lepas ada baca dekat paper macam kene cek kat puspakom (ada had umur motor). Untuk kepastian, tanya secara detail kedai motor yg kita berurusan.

Post a Comment